Независимостта

Отбелязваме 108 години от Независимостта на България

Днес отбелязваме 108 години от обявяването на Независимостта на България.

Кулминацията на тържествата ще е в старопрестолния град Велико Търново, където през 1908 г. с Манифест е провъзгласена Независимостта на България.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще участва във Велико Търново в тържествените чествания. В 19.30 ч.ще се проведе тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”. Заместник-председателят на парламента ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на независимостта. По-рано през деня Главчев ще присъства на празничната света литургия и водосвет в църквата „Свети Четиридесет мъченици”.

В 10.30 часа ще се проведе военният ритуал за издигане на националното знаме на Република България. Гости и граждани на Велико Търново ще поднесат цветя на Пирамидата на Независимостта в крепостта „Царевец”. В старопрестолния град ще има и празнично шествие до паметника на „Майка България”, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

В София ще се проведе тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на администрацията на президента на „Дондуков” 2.

От 11.00 ч., пред Паметника на Независимостта ще участват Софийският духов оркестър и хор „Света София” с художествен ръководител Валентин Бобевски. Водещ на събитието ще бъде актьорът Пламен Манасиев. Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал.

Стара Загора ще чества 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България с тържествен общоградски ритуал. В 10.30 часа, в парк „ Александър Стамболийски“ ще бъдат поднесени венци и цветя пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци“. След ритуала, в 11.00 часа, концерт в парка ще изнесе Общинският духов оркестър.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще вземат участие в празнични прояви в цялата страна по повод 108-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.

Честванията ще започнат с тържествена проверка-заря на 21 септември от 20.00 ч. в село Климент, община Карлово, с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада. На 22 септември от 10.30 ч. военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще вземат участие в тържествен ритуал по полагане на венци пред паметника на „Загиналите във войните старозагорци“ в Стара Загора. От 11.00 ч. пред Паметника на незнайния войн в Хасково военнослужещи от състава на военно формирование 52740 – Хасково ще се включат в отбелязването на 108-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България с ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Военнослужещи от военно формирование 54990 – Враца ще участват в ритуал по издигане на националното знаме от 10.00 ч. на площад „Христо Ботев“ в града, а военнослужещите от гарнизон Плевен ще отбележат празника с тържествена церемония от 11.00 ч. на площад „Стефан Стамболов“.

- реклама -