Тържествена заря-проверка по случай 145 години от Освобождението на България (Видео)

Тържествена заря-проверка на площад „Народно събрание“ по случай 145 години от Освобождението на България.

БГНЕС

В нея участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) е бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

БГНЕС

В строя са знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското войнство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

БГНЕС

„За втора поредна година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война“. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай 3 март.

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник, каза държавният глава.

Радев заяви, че народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да загуби свободата си. „Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България“, каза още той.

БГНЕС

Преди да произнесе словото си, президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на представителните части на армията.Основните празненства са в столицата, а чествания има във всички градове в страната.

БГНЕС

- реклама -