24 май славянаска писменост Кирил и Методий шествия тържества

Тържества, шествия, концерти в Деня на славянската писменост

Денят на буквите ще бъде отбелязан с празненства и официални церемонии из цялата страна от сутринта до вечерта на 24 май.

Най-голямото шествие ще се проведе в София и в него ще се включи държавният глава Румен Радев, министри, народни представители, културни дейци и общественици, ученици и преподаватели и много столичани и гости на града.

В 10.30 часа от сградата на Администрацията на президента ще започне традиционното празнично шествие за 24 май до паметника на светите братя Кирил и Методий. В 11.00 часа пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще се проведе тържествения водосвет за празника, на който ще присъства и президентът Радев, където ще произнесе слово.

За първи път софиянци и гости на столицата ще празнуват Деня на българската просвета, култура и славянската писменост с празнична културна програма на открито. От 17:00 часа в Парка зад НДК музикалните състави на БНР, именити български музиканти, артисти, художници и творци ще зарадват публиката с изпълнения на живо. Сред изпълнителите ще бъдат Вокална група Радиодеца, Оркестър за народна музика на БНР, Софийски духов оркестър и Биг Бенда на БНР. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изпълни на своята цигулка специално за празника химна „Върви, народе възродени”. Автор на визията на празника е известният български художник и майстор на плаката проф. Божидар Йонов.

Под купола на Ларгото пък 24-ма български дейци на културата ще получат „Златно перо” по време на церемония, която „Кантус Фирмус“ провежда за 23-та поредна година.

24-ма изтъкнати творци от сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката ще получат престижното отличие за техния принос към българската култура. Призът представлява изящна брошка във формата на писец и се изработва от 24-каратово злато.

Сред наградените тази година са големият български композитор Александър Текелиев, оперната прима Габриела Георгиева, актрисата, Слава Рачева, писателят Милен Русков, певицата Йорданка Христова, художникът Христо Йотов, актьорът Юлиан Вергов и др.

Синдикат „Образование“ също ще връчи награди – на учители за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикално дело „Стоян Михайловски“. Ще бъдат наградени и ученици и учители от конкурса за творческа работа „На учителя с любов“. Награди ще бъдат връчени и на представители от различни институции за отлично партньорство и социален диалог.

От 18.30 часа в Националния исторически музей в столицата президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост.

- реклама -