сн. БГНЕС

Търсят 1300 души персонал за Южното Черноморие

В Бургас се провежда първата, преди старта на сезона, трудова борса за наемане на персонал за хотели и ресторанти за лятото.

За разлика от миналата година, когато в началото на май е нямало въобще набиране на персонал, сега са заявени над 1300 работни места за Южното Черноморие, съобщи Живко Янакиев- директор на „Бюро по труда” в Бургас.

„Търсят се камериери, готвачи, сервитьори, бармани, работници по озеленяване. От присъстващите на борсата работодатели са заявени 350 работни места. Иначе заявените за сезона работни места са над 1300. Миналият сезон, към днешна дата, заявените позиции бяха почти нула. Защото всичко, което беше обявено, с оглед на извънредното положение и цялата ситуация около пандемията, беше анулирано. Факт е обаче, че в сравнени ес предходни години търсенето е по-малко”, коментира Живко Янакиев.

От Бюрото по труда заявиха още, че работодателите, които са обявили работни места са от хотели и ваканционни комплекси, които вече имат резервации и гаранция, че това лято ще имат туристи, затова не се опасяват, че след като бъде наета при липса на летовници наетия персонал ще се озове обратно на борсата.

От един от големите ваканционни комплекси в Созопол коментираха, че това лято заради пандемията няма да наемат персонал от Молдова и Украйна, а ще разчитат на българи.

- реклама -