луксозни коли
Държавата продължава проверките

1.1 млн. лв. ще търси НАП от собственците на луксозни коли

1.1 милиона лева допълнителни задължения ще търси НАП от собственците на луксозни коли.

Това става ясно след края на приключилите досега 31 ревизии на доходи на собственици на скъпи автомобили.

До момента са възложени общо 148 ревизии, като от края на 2015 г. до момента са извършени над 1 800 проверки на притежатели на скъпоструващи леки коли, съобщиха от НАП.

По време на инспекциите 21 от собствениците на луксозните автомобили са подали коригиращи декларации. По този начин те са обявили пред НАП реалните си доходи, установени от данъчните инспектори по време на проверките.

Най-големи задължения са открили инспекторите от дирекцията на НАП в Пловдив. От приключилите 9 ревизии там, допълнително на собственици на скъпи коли, са начислени 350 000 лв. Само един от тях трябва да внесе 252 000 лв. в хазната.

Приключилите 11 ревизии в ТД на НАП София са установили 326 000 данъци допълнително за бюджета.

Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи.

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

- реклама -