Търсенето на автомобили на алтернативно гориво скача рязко

Търсенето на автомобили в Европейския съюз, задвижвани от алтернативни горива, са се увеличили през първото тримесечие на 2017 г. с 37.6% на годишна база.

Данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) показват, че общият брой на продадените електрически коли, хибриди, автомобили на метан и пропан-бутан, е 212 945 за три месеца.

Продажбите на електрически автомобили (ECV) са скочили с 29.9% на годишна база до 47 196 броя. При хибридните коли има ръст от 61.2% до 111 006 броя.

След като се представиха доста зле през 2016 г., статистиката на ACEA сега показва, че леките автомобили, задвижвани на метан и пропан-бутан са се увеличили с 10.4% до 54 743 броя.

Всички основни пазари в ЕС растат.

В Испания е регистрирано най-голямо увеличение на регистрациите на автомобили на алтернативни горива (87.4%), следвана от Германия (67.5%), Великобритания (29.9%), Франция (24.8%) и Италия (17.2%).

Нарастването в повечето от тези страни е изцяло обусловено от електрическите и хибридните автомобили. Особено в Обединеното кралство, Германия и Франция, които представляват най-големия пазар на нови електрически автомобили.

Положителното представяне на италианския пазар, от друга страна, се дължи главно на възстановяването на търсенето на автомобили, задвижвани метан, които все още представляват повече от половината от всички регистрации на „алтернативни автомобили“ в Италия.

- реклама -