Боян Петров

Спасителите, които издирват Боян Петров, не са се обадили в базовия лагер

11-ти ден продължава акцията по издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май.

Базовият лагер под Шиша Пангма не е получил обаждане от екипа шерпи тази сутрин. Хеликоптерите са в Катманду в пълна готовност да подновят търсенето на Боян Петров.

„Готови сме да излетим по всяко време. Но нямаме обаждане от предната вечер. Нека изчакаме да видим какво прави наземния отряд в лагер 3 и след него“, казва шефът на Simrik Air.

„Никой не знае какво правят в момента, след като няма връзка с тях. Те трябва да са започнали издирването и вече да са на лагер 3“, допълва Мингма Шерпа, който е част от въздушния екип.

По план спасителите трябва да търсят ниши около най-високия лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите. Вчера те изкачиха маршрута до там, но не откриха следи. Няма я и палатката на българина, която преди няколко дни беше забелязана в същия лагер.

Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят, заради безопасността на спасителите, които ще са по склона. На по-ниския лагер 2, има голяма група, която също се очаква днес да продължи издирването.

Докато тече издирването, колега на Петров – Атанас Скатов, атакува друг 8-хилядник в Хималаите – върхът Чо Ою. Той и още десетина алпинисти изчакваха няколко дни на втория височинен лагер под върха заради ураганни ветрове и температура от минус 35 градуса. Това е първи опит на българина да изкачи осемхилядник без изкуствен кислород и без помощта на шерпи.

До момента Атанас Скатов е изкачил 7 от 14-те осемхилядника на планетата. Днес е последен шанс за пролетната експедиция до Чо Ою. Ако времето не е подходящо, алпинистите ще напуснат базовия лагер, а българинът, след кратка почивка, ще се отправи към Еверест за трето поред изкачване.

- реклама -