Търсене и спасяване по море в учението „Черно море – 2020”

„Черно море – 2020”  започна на 8 юни с  преход на корабите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от пунктовете за постоянна дислокация в Бургас и Варна до районите, в които се провежда тактическото учение. Противоминните кораби от състава на съединението извършиха  предварително обследване на назначените райони за откриване и унищожаване на морски мини и осигуриха прехода на корабите.

В хода на учението патрулните кораби и корабите със спомагателно назначение изпълниха задачи по отразяване на асиметрична заплаха от въздушен противник и бързо движещи се надводни плавателни средства; приемане и предаване на гориво на море; оказване на помощ на повреден и аварирал кораб на море и ескорт на кораб с особено ценен товар.

Проведени бяха и артилерийски и ракетни стрелби.

Имаше и операция по контрол на корабоплаването и проверка на кораб със съмнително поведение, учения по борба с въздушен, подводен и надводен противник, в които участваха всички кораби от състава на съединението.

Учението на флотилията продължава с тренировки по тактическо маневриране на корабите от съединението и с операция по търсене и спасяване на море с участието на вертолет AS – 565 МВ „Пантер“ от състава на  ВМС.

- реклама -