Търговците в Хамбург поискаха 18 млн. евро за щетите от Г-20

Търговци на дребно в Хамбург поискаха 18 милиона евро обезщетение от общинските власти за щети, нанесени от протестиращи по време на срещата на върха на Г-20, предаде ДПА.

Искането за обезщетение от собствениците на магазини на дребно в централната градска част е отправено в тяхно общо писмо до кмета на Хамбург Олаф Шолц. Протестите в Хамбург, прераснали в насилие, продължиха три дни.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди действията на протестиращите и настоя пострадалите от техните вандалски прояви да получат компенсация от държавата. В писмото на търговците на дребно от центъра на Хамбург се посочва, че в сумата за обезщетение засега не са включени парите, похарчени за предпазните мерки, които те са били принудени за вземат преди срещата на върха.

В писмото се отбелязва също, че някои магазини изобщо не са успели да отворят врати по време на срещата на върха, защото техните служители са били изплашени от насилието от страна на протестиращите и не са се явили на работа. Потенциални клиенти пък не са били допускани от силите на реда до централната част на града заради полицейските операции срещу буйстващите демонстранти.

За да компенсират загубите си, търговците на дребно освен това искат разрешение да работят две допълнителни недели преди Коледа, посочва БТА.

Берлин отказал да сключи застраховка на сградите за протестите в Хамбург

Междувременно вестник „Зюддойче Цайтунг“, позовавайки се на Асоциацията на немските застрахователи (GDV), съобщи, че германските власти са отказали да сключат застраховка в случай на щети върху обществени сгради, частни магазини и пътни съоръжения за времето на срещата на върха на Г-20 на 7-8 юли.

Причините за отказа не се посочват. Изданието напомня, че преди среща на върха на Г7 в Елмау през юни 2015 г., германското правителство подписа споразумение със застрахователите, което дава възможност за обезщетение на физически лица и за малките и средни предприятия, които биха били засегнати в резултат на протестите.

Външният министър на страната Зигмар Габриел предложи преди събитието подобно решение, но външното министерство го отхвърли.

Масови протести започнаха в Хамбург в навечерието на срещата на върха. В нощта на 7 юли, в района на Алтона, протестиращи подпалиха автомобили, подредиха барикади от отпадъчни материали и организираха седящи стачки. В събота вечер граждани против глобализацията продължиха с демонстрациите.

Властите на града в момента оценяват щетите след протестите.

- реклама -