българи заведения бизнеси, компенсация
сн. БГНЕС

Търговци с писмо до премиера и министри с три искания

От Българската Ритейл Асоциация изпратиха писмо до премиера и министрите след новината за затягането на мерките срещу разпространението на ковид.

Те настояват за три незабавни мерки.

Затворените бизнеси настояват за „бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно“. Финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци.

БРА посочва, че служителите в магазините са също „на първа линия“ и апелира към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.

Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно е третата мярка, която БРА предлага. Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, за да може търговците на дребно да продължат да осигуряват работни места.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската Ритейл Асоциация са загубили стотици милиони левове.

Магазините и моловете са вложили в дезинфекция, предпазни средства, филтри и UV лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране, постоянно наблюдение и др. няколко десетки милиони лева. Макар търговските центрове стриктно да спазват мерките, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година е намаляло над 2 пъти. „Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще“, твърдят от БРА. „Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем“, се заключава в писмото.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. Около 85% от магазините на членовете на Българската Ритейл Асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки. Голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център.

- реклама -