протест търговци горива Бургас Златев Закон

Търговци протестираха срещу нов закон за горивата, заплашват камиони да блокират жълтите павета

Над 150 камиона и леки автомобили блокираха движението в Бургас по основната пътна артерия, свързваща морския град с южното и северно Черноморие.

Поводът е протест на търговци на горива, недоволни от нов закон гласуван на първо четене в Народното събрание, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Според малките и средни търговци на горива текстовете в проектозакона са лобистки и ще смажат бизнеса. Това щяло да доведе до монопол в търговията с горива и повишаване на цените за крайния потребител. Според вносителите на проектозакона, с новите правила ще се намали делът на сивия сектор, който заема близо 30% от пазара на горива.

„Законът е прокаран от Валентин Златев, който се опитва да създаде монопол, ще убие конкуренцията и ще доведе на повишаване цената а горивата”, заяви организаторът на протеста в Бургас, Роси Бъчварова.

Собственици на бензиностанции възроптаха срещу новите мерки с банкови гаранции. „Трябва да направи банкови гаранции, да увеличи уставни капитали и така нататък, което си е блокиране на едни пари вместо тези пари да ги ползваш да си платиш тези всички неща те ще стоят блокирани, просто и ясно”, недоволстваше Веселин Димитров, собственик на няколко обекта.

„Всеки един малък търговец или бензиностанция трябва да внесе 20 хил. гаранция, но е сложен таван на тази гаранция който таван е 500 хиляди. Какво означава. Всеки един малък търговец ще внесе 20 хиляди, а големите вериги като Петрол, Лукойл и всички които са на българския пазар, които имат по 200 бензиностанции, те няма да внесат 4 млн., а ще внесат 500 хиляди”, допълни Живко Табаков.

Недоволството на търговците на горива се очаква да прерасне в национален протест.

„Днес е мирен протест, ако не ни обърнат внимание господата управляващи смятаме другата седмица да се качим пред Народното събрание или по-точно като организираме национален протест и всичко това ще се случи в София на жълтите павета”, категоричен бе Тодор Бъчваров.

- реклама -