бензиностанции

Търговци на протест срещу новия Закон за горивата

Малки търговци на горива се обявиха против новия закон за търговия с нефт и продукти от нефтен произход, приети на първо четене от парламента в началото на месеца

С поправките обединението залага на засилени мерки, които да ограничат сивия сектор. Въвежда се регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и наличие на солиден капитал на дружествата. За големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за минимум 3 млн. лв., за всяка бензиностанция ще се изисква по 20 хил. лв., а дистрибуторските фирми, които се занимават с пълнене на бутилки с втечнен газ – до 500 хил. лв. В разработването са участвали експерти от Българската петролна и газова асоциация.

Според вносителите, поправките в закона са нужни с оглед на по-добрата конкуренция на пазара на горивата

В подкрепа се изказа Българската петролна и газова асоциация „Основната цел на закона е борба със сивия сектор както и за идентификация на всички субекти, които оперират в бранша”, смятат от сдружението.

Според малките търговци, които в страната са около 420, новите рестриктивни мерки ще принудят много от тях да затворят. Близо 20 000 души ще останат без работа. На практика промените щели да оставят на пазара не повече от 30 големи „играчи“ .

Промените в закона засягат също производителите и разпространителите на бутилиран пропан-бутан

Браншовата асоциация е отправила критики към текстовете на закона. Във внесения законопроект не можем да приемем са завишените прагове за дейност, коментира говорителят на асоциацията Георги Палпурин. Едно от изискванията е собствениците да имат склад от 500 кубика. За да добиете представа това е склад с големината на 6 влакови композиции. Такъв тип съоръжения не може да бъдат изграждани в населените места от съображения за безопасност. Ако законът бъде приет в този вид, складовете, които са около 50 в страната – 40 не отговарят на критериите и ще бъдат принудени да затворят. В търговските обекти работят между 30 и 40 души, които отиват на улицата“, разясни Палпурин.

Асоциацията е провела разговори с водещата комисия за наблюдение на приходните агенции бора със сивата икономика. Получено е уверение, че исканията ще бъдат взети под внимание преди окончателното гласуване в пленарна зала. “В случай, че не ни изпълнят исканията, готови сме да пристъпим и към други действия“, предупреди говорителят.

Според Сдружението на малките търговци на горива законът ще доведе до фалит близо 400 малки бензиностанции, които държат 15 на сто от пазара на горива в страната.

- реклама -