горива

Търговци на горива обявиха готовност за протестни действия

Търговци на горива обявиха готовност за протестни действия. Причината – разногласията около промените в Закона за горивата, който трябваше да влезе в сила в края на януари. По предложение на правителството обаче, депутатите взеха решение да го отложат с половин година.

Големите вериги бензиностанции твърдят, че законът ще се „бори” със сивата икономика, но малките предричат фалити. Затова държавата реши да отложи гласуването на закона с шест месеца, за да се намери начин да се удовлетворят желанията и на двете страни. Търговците на горива обаче, част от т.нар. по-малки вериги бензиностанции, отново не са доволни.

„Благодаря на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които подкрепиха решението законът да влезе в пленарна зала и да се отложи със 6 месеца. Благодаря и на депутатите от ДПС, които изпратиха декларация, че ще подкрепят отлагането на закона. Искам да се обърна към депутатите от БСП. Те този път имат възможност да се олицетворят като социалната партия, за която се представяха в предизборната кампания, или като партия, която ще защити олигарсите. БСП има възможност да се коригира, да застане на правилната страна“, коментира Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

От там заявиха, че подготвят безсрочни протестни действия по примера на „жълтите жилетки“ в Париж

Основното им искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане така, че да стане в интерес на потребителите и икономиката. Според търговците през следващите шест месеца трябва сериозно да се работи. Те настояват и да участват при промяната на текстовете.

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива са категорични, че не искат оставка на правителството.

- реклама -