Търговията на дребно с ръст от 5.6% на годишна база

Търговията на дребно с ръст от 5.6% на годишна база. На месечна база се наблюдава ръст от 1.8%.

Данните

Търговията на дребно през януари 2023 г. регистрира месечно увеличение на оборота с 1.8%. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. На годишна база, спрямо януари 2022 г., оборотът в търговията на дребно нараства с 5.6%.

Месечни изменения

През януари 2023 г. е отчетено нарастване на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки (с 2.6%). И търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2%). Докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава намаление с 0.2%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-значителен ръст е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 8.7%). Спад на месечна база се наблюдава при онлайн търговията, с 2.8% спрямо декември.

Годишни изменения

През януари 2023 г., в сравнение със същия месец на 2022 г., се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки (с 8.5%), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.1%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.2%).

Най-силен годишен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 52.8%) и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 12.6%).

- реклама -
error: Съдържанието е защитено