Търг: Продадоха Рибния буквар за 16 бона

Първо издание на „Рибния буквар“ от 1824 година на Петър Берон, напечатан на листа от лен и коноп, беше продадено във Фейсбук за рекордните 16 000 лв., показа проучване на „Телеграф“. Ценното издание е било пласирано на търг в социалните мрежи тази неделя, а новият собственик е известен колекционер и историк.

Ценност

Ценното издание може да се сравни единствено с двулевка от 1916 година или столевка от 1894 година, пише потребителят Мариян Михайлов в групите „Книги БГ – Аукцион“ и „Монети БГ-Аукцион“, където съобщава за сделката. Той допълва, че книгата е в средно ниво на състоянието.

По думите му с помощта на реставратори и специалисти изданието ще се превърне в истинско бижу. Като основен дефект е посочен фактът, че половината страница от последната  с животните и прословутия кит, заради който букварът носи името си, е откъсната и липсва.

На някои от страниците има ръкописи, записки и бележки, които свидетелстват за това, че е ползван по предназначение през годините и не е стоял просто затворен и захвърлен, което го прави още по-интересен, автентичен и с дух, пише още Михайлов. Самата обява за провеждането на наддаването вече е свалена по желание на автора на търга, тъй като букварът вече има нов собственик.

Аукцион

Търгът се е провел във фейсбук групата  „Книги БГ – Аукцион“ няколко дни и е приключил в неделя. Организацията е била на администратора на групата Мариян Михайлов. Той съобщава още, че победителят, който е новият собственик на ценното издание, е историкът Румен Манов, който е публична личност с медийни изяви.

В групата в социалната мрежа има и други  книги, които биха предизвикали интерес. Сред офертите е цяла колекция от гръцки и латински класици от 16 и 17 век за 7000 лв. Има и множество обяви за антикварни книги като „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго за 25 лв.

- реклама -