Тао Харт
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тао Харт спечели Джиро д’Италия 2020

Тао Геогеган Харт спечели Джиро д’Италия и вдигна трофея в Милано. Той става едва вторият британец в историята, стигнал до успех в обиколката на Италия. Предишният беше Крис Фрум през 2018-а.

25-годишният уелсец започна последния етап с равно време с лидера Джей Хиндли (Сънуеб). Това се случва за първи път в историята на Джирото. Колоездачът на Инеос-Гренадиърс изпревари с 39 секунди Хиндли днес и завърши първи. „И в най-лудите си мечи не съм си представял, че може да се случи нещо подобно. Това е невероятно, наистина невероятно. През цялото време исках да съм Топ 10 на голяма обиколка. Дори може би Топ 5. Но това е нещо тотално различно“, заяви Тао Харт.

Това е първи успех за него в голяма обиколка. Той става и петият британец с подобен успех. Освен Фрум, другите са Брадли Угинс, Герайнт Томас и Саймън Йейтс. Тао Харт трябваше да бъде грегар на Томас. Томас обаче падна след три етапа и напусна Джирото.

За Инеос това също беше забележителна обиколка – тимът взе седем етапни победи. Това се случва за първи път на британския тим. Последната победа беше днес за Филипо Гана. Това беше четвърта етапна победа за него, като три от тях бяха в трите часовника.

Трети в генералното класиране завърши Вилко Келдерман. Той остана на 89 секунди. Зад него се наредиха Жоао Алмейда и Пейо Билбао.

- реклама -