Таня Михайлова: Да спазваме мерките, за да се върнем всички в училище

Трябва да спазваме мерките и да бъдем максимално отговорни, за да се върнем всички в училище. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при посещението си в училища във Врачанска област. По думите й всички ученици и учители съзнават, че трябва да се спазват изискванията за носенето на маски, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Директорите на Средното училище „Христо Ботев“ в Козлодуй и на Средното училище „Христо Ботев“ във Враца са благодарили за отпуснатите средства от правителството, с които вече са купили въздухопречистватели.

В двете училища, чиито ученици са били в онлайн обучение, са отчели, че то е било успешно, но и децата, а и учителите, са имали потребност да се върнат в класните стаи. И в двете училища учениците са били с маски, като решението е на педагогическите съвети.

Учители са коментирали, че съзнават, че ваксинирането ще е доброволно и имат доверие на учените и специалистите.

Друг акцент в разговорите на заместник-министър Таня Михайлова е бил за развитието на професионалното образование и за важната подкрепа от бизнеса. Тя е отбелязала, че в Козлодуй и във Враца има много добър модел на партньорство между училищата, бизнеса и местната власт. Във Враца работодателите помагат на учениците, като им показват как да прилагат умения в реална среда, и така чрез практиката да намерят реализация, е отбелязала Таня Михайлова. Тя е установила, че при сегашното ръководство на община Козлодуй съществува успешен диалог между институциите и специалностите в Професионалната гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов“ не само са се запазили, но и са се разширили, съобразно потребностите на бизнеса в района. Там бизнесът подкрепя ученици със стипендии и ремонтира общежитието.

На среща с областния управител на Враца Малина Николова са били обсъдени възможностите за изготвянето на план-приема за следващата година въпреки демографския проблем в региона.

- реклама -