градушка Русенско буря поражения щети къщи селскостопанска продукция

Танева: Ще борим градушките със самолети

„В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети.“ Това заяви земеделският министър Десислава Танева на изслушване пред парламентарната комисия по земеделие и гори. Агенцията за борба с градушките вече е изградила съответните активи, необходими за самолетите. Дори правителството водело преговори за съвместна защита с румънските власти.

Обявената поръчка за изпълнител е на финала си, има участник в процедурата, обясни земеделският министър. Планирани са и бюджетните средства за пилотното стартиране в Северна България.

Надявам се в края на юни всичко да бъде готово и агенцията и изпълнителят ще имат възможност да покажат, че самолетният способ за защита е ефективен, коментира Танева.

Според нея тази година агенцията за борба с градушките е най-готова като срокове и запасеност и с ракети спрямо предходните. Досега са изстреляни 2236 противоградни ракети при 68 въздействия върху облаците. Активният сезон за борба с градушките беше открит на 26 април.

Агенцията разполага общо с над 16 000 ракети, това е най-високата запасеност, коментира Танева.

С откритите нови ракетни площадки през миналата година са увеличени площите на защитаваната територия. Тя е общо 22 млн. дка.

- реклама -