Десислава Танева, вериги, земеделци, производители

Танева: Реакцията на веригите е в стил “ предизборна кампания“

Не очаквах реакция в стил „предизборна кампания“. Това е позиция лично срещу мен, без значение за хората.

Веригите си запазват това, което и в момента правят. Ние сме приели само да имат място за регионални производители, премахнахме и процента.

Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на БНТ.

Според Танева предложеният модел търговските вериги задължително да предлагат местни стоки функционира в развитите европейски страни.

Холандия унищожава лалетата си, ако не подобрим логистиката и възможностите за достъп, ни очакват същите репортажи, предупреди министър Танева. Тя даде за пример Гърция, където е въведено седмично докладване за това колко продукция са изкупили веригите от местни производители. Важно е да не похабим земеделски труд и да оцелеем в кризата, каза още министърът.

Тя беше категорична, че е имала онлайн среща с веригите, както и с производители.

Моето усилие до последния ден на тази позиция е как да намаля щетите от кризата, каза Танева и допълни, че не очаква покачване на цените, както и че не се предвижда забрана за износ, тъй като това не се налага.

Контрол трябва да има за всички, на всяка точка на предлагане. Ние искаме пазарите да работят при спазване на противоепидемиологичните мерки. По думите ѝ е въпрос на решение дали и в какъв вид да продължат работа те.

Искрен Веселинов от ВМЛО определи като „леко арогантно“ изявлението на веригите срещу министерското постановление, както и че те нямат желание да откликнат на проблемите на хората.

Мерките са по-меки от желаните от нас за подкрепа на родното производство. В министерското постановление няма процент за площи, каза още депутатът от ВМРО.

По думите му при предишни управления големите вериги са били допуснати в страната абсолютно безконтролно, а заради тях са фалирали една голяма част от търговците, които са се издържали от малки квартални магазинчета.

- реклама -