Одри

Тандемът Живанши и Одри Хепбърн и техния отпечатък в модата и киното

През 1961-ва година, британската актриса Одри Хепбърн се явява на снимачната площадка на култовия филм „Закуска в Тифани“. Облечена е в елегантна черна рокля, която е силно вталена, раменете са голи, а гърба е пищно изрязан.

Тя е изработена няколко месеца по-рано от френския моделиер Юбер дьо Живанши.

Така се ражда фразата за малката черна рокля, която казва Живанши всяка жена трябва да има в гардероба си. Вчера стана ясно, че модния ас е напуснал този свят, но историята за неговата мода ще продължи още дълго да живее.

Хепбърн е била първата и основна муза на Живанши.

Двамата стават близки когато още са млади и в началото на своите кариери

Одри Хепберн и Юбер де Живанши се срещнали за първи път в Париж през 1953 година, когато й предложили сама да подбере няколко костюма за филма „Сабрина“. По това време младия дизайнер подготвял първата си колекция и нямал никакво време за актрисата. Затова й предложил да вземе нещо от готовите вече дрехи.

Хепбърн си харесва костюм, с който героинята й се прибира от Париж и черна рокля за коктейл с панделки на раменете и квадратно деколте, което започнали да наричат деколтето – Сабрина.

Но, най-популярна от филма останала зашеметяващата бяла рокля с шлейф, бродирана с черна коприна. Лентата става еталон за мода в киното и получава „Оскар“ за костюми.

Зависима съм от Живанши

„Точно както американците от своите психоаналитици„, споделя Одри Хепбърн. По време на дългогодишното им приятелство, френският моделиер създава редица тоалети за екранните превъплащения на своята муза, които до един стават култови и емблематични. Живанши облича Одри и в ежедневието, както и за червения килим.

Веднъж един от съпрузите на Хепбърн се свързва с френската модна къща и настоява да й бъде плащано за реклама. Живанши се съгласява да подпише договор с нея, но когато Одри разбира моментално слага край на тези планове. „Аз исках той да ми бъде приятел, само да ми бъде приятел. Аз съм това, което съм заради Живанши. И той е това, което е заради мен“, отсича звездата.


За нея дизайнерът създава и първия си парфюм през януари 1957 година. „Този парфюм е за теб – Одри, наречен е L’interdit. Ако ти харесва, само ти можеш да го ползваш, ще бъде пуснат в продажба чак през декември, казал й тогава Юбер.
L’interdit означава „Забрана“

Одри му забранила да пусне парфюма в продажба и седем години само тя ползвала този аромат. „Юбер точно знаеше, как трябва да ухае жената, която носи неговите дрехи. Ароматът е божествен и той стана моя запазена марка“, споделя след години тя.

Двамата остават близки приятели в продължение на 40 години и до края на живота си Одри не пропуска да се разходи в негов тоалет на всяко бляскаво събитие.

- реклама -