талибаните, ООН, сесия, Общо събрание, обръщение
сн. БНР

Талибаните искат място в сесията на Общото събрание на ООН

Талибаните поискаха да се обърнат към световните лидери на Общото събрание на ООН тази седмица в Ню Йорк, съобщава БиБиСи.

Външният министър на групата направи искането в писмо. По искането ще се произнесе комитет на ООН. Талибаните номинираха и своя говорител от Доха, Сухаил Шахин, за посланик на ООН в Афганистан.

Групата, която пое контрола над Афганистан миналия месец, заяви, че пратеникът на сваленото правителство вече не представлява страната.

Искането за участие в дебата на високо равнище се разглежда от комисията по проверка на пълномощията, чиито девет членове включват САЩ, Китай и Русия, според говорител на ООН.

Но е малко вероятно те да се срещнат преди края на сесията на Общото събрание следващия понеделник. Дотогава, съгласно правилата на ООН, Гулам Исакай ще остане посланик на Афганистан в глобалния орган.

Очаква се той да произнесе реч в последния ден от срещата на 27 септември. Талибаните обаче казаха, че мисията му „вече не представлява Афганистан“. Те също така казаха, че няколко държави вече не признават бившия президент Ашраф Гани за лидер.

Гани внезапно напусна Афганистан, когато на 15 август талибанските бойци настъпиха в столицата Кабул. Оттогава той се е укрил в Обединените арабски емирства.

- реклама -