Таксито двойно за ЧНГ

Таксито двойно за ЧНГ. Двойна ще е тарифата на такситата в новогодишната нощ. Това потвърдиха редица източници от таксиметровия бранш, като настояха за анонимност, тъй като практиката е незаконна, пише „Телеграф“.

В България таксиметровите фискални апарати

имат само две тарифи – дневна и нощна. Празнична тарифа няма. От години обаче задължителна практика в новогодишната нощ е водачите на жълти автомобили да отказват да включат апарата и да търсят предварителна договорка за твърда цена на предстоящия курс.

„Това е незаконно, разбира се,

но се прави по няколко причини. Основната е, че почти няма контрол, тъй като инспекторите на ДАИ също са хора, имат семейства, близки и приятели и искат да празнуват с тях. Другата причина е, че пътниците нямат избор, тъй като търсенето е много над средното, а предлагането е много ниско. Има я неписаната уговорка „Вместо да празнуваме, ние сме тук да ви возим. Затова ще платите по-скъпо“, обясни “ високопоставен служител в столична такси централа.

Според запознати от общо 5500 лицензирани

таксита в столицата в новогодишната нощ се очаква да работят едва около 1700. Желаещите да пътуват традиционно ще са в пъти повече от наличните коли, което поставя шофьорите в позиция да отказват курсове на тези клиенти, които държат да се возят на редовна цена.

„Пред всяка кръчма или клуб

около 5-6 сутринта има по 20 клиенти за 1-2 таксита. Всъщност никой не се пазари, а напротив – стига се дотам хората буквално да наддават, за да се качат“, сподели  таксиметров водач от голяма столична фирма.

Според него няма да има курс под 30 лв. от център до квартал в нощта на пиратките.

- реклама -