таксиметрови шофьори, протест, София, палатков лагер
сн. БГНЕС, архив

Таксиметрови шофьори на протест в центъра на София, разпънаха и палатков лагер

Около 150 шофьори на таксита са се събрали пред сградата на Столичната община и настояват за по-високи тарифи за превоз на пътници.

Близо 2000 автомобила вече не работят заради ниските цени, невъзможността за поддръжка на колата, да плащат данъци и да се грижат за семействата си.

Протестиращите таксиметрови шофьори смятат, че е нужна актуализация на цените за превоз на пътници. Казват, че в момента има отлив на клиенти, но ниските цени от 77 стотинки през деня и 87 стотинки през нощта са били ниски. Настояват дневната тарифа да стане 1,15 лева за километър, а през нощта 1,32 лева.

Стигна се и до напрежение и скандали между шофьорите за начина, по който трябва да се проведе.

„Притеснява ни това, че приемат под условие намаляването на данъка. Условието е бюджетът да компенсира разликата от 300 до 850 лева. И в случай, че не бъдат компенсирани от държавата, общината ще си ги търси от шофьорите”, обясни Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат пред Нова телевизия.

„Браншът абсолютно консенсусно иска минимум 50% увеличение в тарифите – минималните и максималните, което означава от сегашните 0,77 през деня да станат 1,15. И от минималното 0,88 стотинки за нощен превоз да стане 1,33”, каза още той.

„Инфлацията, която е в цялата държава, ни изяжда изцяло доходите. Всички тези хора тук изнемогват, работят по 12-15 часа. Вие като клиент искате да се преместите от т. А до т. Б безопасно. Как да стане с тези изнемощели хора?”, попита Кирил Кирилов, таксиметров шофьор.

Жълтите автомобили са паркирани на паркинга пред храм „Свети Александър Невски“. Движението не е затруднено и няма блокиране на улици и булеварди.

От 16 часа пред сградата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ протестът на шофьорите на таксита е заради исканата оставка на изпълнителния директор на агенцията Бойко Рановски.

С разпъването на палатков лагер започва безсрочен протест, казаха протестиращи още.

„Ние няма как да издържим, затова колите ни работят в студеното на празни обороти, защото е много студено и направо не се издържа вече. Откакто учениците и детските градини са затворени, е страшно. Всичко вече е фалит, а големите фирми как издържат не знам.“

Междувременно стана ясно, че се очаква в понеделник докладът за тарифите в София да бъде придвижен в Дирекцията по транспорт и да бъде разгледан на следващото заседание на Столичния общински съвет.

- реклама -