Такисакура

Такисакура – най-старата вишна в Япония е на повече от 1 000 години

Цъфтящите вишни в Япония – сакура са един от символите на страната на изгряващото слънце. Щом дойде пролетта, те започват да се сипят във всички нюанси на розовия цвят.

В град Михару, префектурата Фукушима се намира най-старата сакура в света.

Гигантското дърво е на повече от 1 000 години.

То носи името Такисакура, което в превод означава водопад от вишнев цвят.

Всяка година около 200 хиляди души се надпреварват да преминат по тесните пътечки, обикалящи около това необикновено дърво. То цъфти от средата на април, до края на месеца. Нежно розовите му цветове се спускат във всички посоки досущ като огромен розов водопад.

Разбира се, тази година живота на всички ни се промени заради коронавируса и цъфтящата Такисакура остана без публика. Но, старото цяло хилядолетие дърво е виждало и по-лоши неща, категорични са местните хора.

Нека само да си припомним атомната авария във Фукушима през 2011-та, предизвикана от разрушителното земетресение и последвалото цунами. Тогава заради високата радиация няколко години са били забранени посещенията на старата вишна. Тя е надживяла и няколко войни и опустошителни природни катаклизми.

Такисакура е от специфичен вид плачеща вишна, носеща ботаническото име „Пендула Розея“.

„Това дърво е живяло толкова дълго, а ние знаем, че колкото повече живееш, толкова повече лоши неща виждаш. Но, също така това ти дава възможност да видиш и много красиви и добри неща. За мен Такисакура е знак, че природата е силна. Тя винаги оцелява“, споделя Сидафуми Хирата, който се грижи за дървото.

Най-старата вишна е висока над 12 метра, а клоните й се разпростират на цели 22 метра.

- реклама -