Перперикон

Тайнствата на Перперикон: 10 факта за древния свещен град

На скален връх с височина 470 метра, недалеч от Кърджали и в сърцето на Родопите се извисява Перперикон. Той е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. От най-високите му части се разкрива и зашеметяваща гледка към планината.

Ето 10 факта, които обезателно си струва да знаете за тайнствения свещен град

1. Перперикон е бил обитаван още в епохата на Халколита преди 8000 г. и достига разцвета си през късната Античност, когато е градски център в рамките на провинция Тракия на Римската империя.

Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха.

2. Големият разцвет се осъществил през XVIII-XII в. Пр.Хр. Това е периодът на развитие и на първата европейска цивилизация, в лицето на Крито-Микенската култура. Тогава култовият комплекс се развил и придобил дренажна система за отвеждане на водата.

3. През късната Бронзова и ранната Желязна епоха на хълма е изградено светилище, което според проф. Овчаров е било посветено на бог Дионис на тракийското племе сатри.

4. Светилището е било търсено от цяло столетие. То, заедно с това на Аполон в Делфи, са двата най-значими оракула в древността. Според древни легенди там, върху специален олтар са извършвани винено-огнени обреди, а според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.

През 2002 година е открита огромна зала без покрив, която отговаря на всички описания на храма на Дионис в античните текстове. В центъра й се намира величествен олтар висок около 3 метра. Очевидно залата не е имала покрив заради огнения пламък, по височината на който се е гадаело. Цялата околност и самият връх на Перперикон са покрити с хиляди скални изсичания във вид на корита, басейни, преливници. Всички тези олтари най-вероятно са се ползвали за жертвоприношения в чест на боговете.

5. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

6. Древният град се състои от четири части: мощна крепост – Акропол, Дворец-светилище, който е непосредствено под Акропола от югоизток, северно и южно подградие. По хълмовете са построени много храмове и постройки. Издълбани са широки улици, по които всеки посетител може да се разходи. Отстрани на всяка улица са запазени къщи, изсечени в самия камък.

7. На Перперикон е открита най-голямата известна досега раннохристиянска църква в Родопите. В трикорабната базилика са запазени цели колони, капители, корнизи и други архитектурни детайли. Първоначално базиликата най-вероятно е била древен храм, а по време на християнството се е превърнала в църква.

8. Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци в 1362 г. и жителите му са отвлечени в робство. След няколко десетилетия мястото напълно запустява.

9. През 2017 проф. Николай Овчаров откри т.нар. „Град на мъртвите“. Той включва  105 гроба от периода 12-14 век, които представляват много добре оформени гробни камери (саркофази), разположени един върху друг.

10. На Перперикон е имало и гето. През 13 и 14 век в „Кварталът на бедните“ е бил обитаван от най-ниската прослойка, живееща в нищета и показваща, че и дори в онова време е имало силно класово разделение.

 

- реклама -