Тайните на призрачния замък Хуска

Построен от крал Пшемисъл Отакар през ХІІІ-ти век, също има собствена легенда. Той се намира на скала, в която някога имало тайнствена цепнатина. Очевидци разказват как от разлома излизали страшни неизвестни същества.

Те скитали около замъка и нападали хора, които случайно срещали.

Местните обитатели започнали да наричат ​​това място „път към ада”. Жителите на близкото селище се опитвали по всякакъв начин да затворят дупката на чудовищата: хвърляли камъни и дървета в пукнатината, четяли молитви. Въпреки това, злите същества винаги се появявали отново.

Хората се уговорили с един осъден на смърт престъпник да слезе долу и после да разкаже какво е видял. Спуснали човека в цепнатината, но когато го издърпали, той бил мъртъв. Лицето му било разкривено от ужасна гримаса, а косата му – напълно побеляла. Въжето, към което бил привързан, миришело на сяра. Хората се уплашили много, събрали камъни и дънери от цялата околност и запълнили пукнатината. Сетне построили параклис на това място. По-късно този параклис се разраснал до замъка Хуска.

Историците все още не могат да разберат защо този замък е построен така, че стените му защитават от вътрешна заплаха, вместо срещу външен враг? 

Защо терасите по стените са обърнати така, че стрелците да могат да улучват само цели във вътрешния двор?

 

Замъкът е напълно безсмислен и от стратегическа гледна точка: намира се в пустинна местност, където няма важни пътища. В района липсва водоизточник. Укреплението никога не е било кралска резиденция и дори не е служило като граничен пост.

Учените отбелязали наличието на странни стенописи в сградата. Те изобразяват архангелите Михаил и Гавраил, както и свети Христофор, изписан с глава на куче – днес този начин на рисуване на светеца е отхвърлен от Църквата, но някога бил доста разпространен.

Друго странно явление в района на замъка е, че тук никога няма да чуете да пеят птици. Просто е невъзможно да се обясни загадъчната им смърт около замъка или странното поведение на кучетата, които случайно навлизат в тази територия.

Много често посетителите се оплакват от лошо здравословно състояние, когато посещават замъка. Съвременните учени свързват тези явления с голямото количество радон, намиращ се под земната повърхност в тази област.

Британски изследователи на паранормални явления, оборудвани с най-съвременни технически средства, се опитват да изучават определени зони в замъка. Може би те ще намерят научно обяснение за неговите тайни.

- реклама -