Тайните на пещерата, където бяха блокирани тайландски деца: ще стане ли туристическа атракция?

Пещерата с дългото название Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира на около 1000 км северно от столицата Банкок, близо до границата с Мианма.

Засега е слабо известна и неизследвана поради трудния планински терен.

Пещерата е с един изход и много тесни тунели. Красива е, но през нея преминават много подземни реки.

Случаят с откриването на момчетата под земята и организацията на спасителната акция така завладяха вниманието на медиите и широката общественост не само в Тайланд, че властите на страната вече обмислят да превърнат дългата 10 км пещера в туристическа атракция.

Това заяви отговорникът за туризма в провинция Чианг Раи пред вестник „Банкок пост“. Местната туристическа агенция ще работи заедно с частния сектор, за да се състави подземен маршрут и той да се популяризира както сред местни, така и сред чужди туристи след приключване на спасителната акция.

Технологичният предприемач Илон Мъск обеща да остави мини подводницата-„Дивият глиган“  в Тайланд, която може да се окаже част от бъдещия туристически проект в района.

 „Оставям я тук, в случай, че може да послужи в бъдеще. Тайланд наистина е красив“, написа още Мъск в Twitter.

Блокираните в пещера в Тайланд 12 малки футболисти и техния треньор са поканени лично от шефа на ФИФА Джани Инфантино на финала на Световното на 15 юли в Москва.

Това обяви футболната асоциация на азиатската страна в социалните мрежи и публикува писмото на Инфантино, изпратено още на 5 юли. То е адресирано до ръководството на ФА на Тайланд и e озаглавена „Послание за подкрепа и утеха“.

 

- реклама -