Тайните на острова с форма на делфин

Сиренузе е архипелаг под формата на делфин.

Той се намира край лазурните брегове на Амалфи, между остров Капри и само на 6 км югозападно от
Позитано. За енго морето пази древни тайни. Неговото име е Ли Гали, познат още като Ле Сиренузе. Старото име на островите Ли Гали е Земята на сирените.

Според гръцките легенди трите късчета земя в морето били обитавани навремето от митологичните полужени полуптици. Нимфите примамвали с песните си пътуващите моряци и после ги удавяли в морето. На омайните им гласове бил подложен и хитрият Одисей, който предвидливо накарал моряците си да го завържат за корабната мачта.

Този рай, някога примамвал с романтично бягство мнозина легендарни личности, сред които Грета Гарбо, Ингрид Бергман, София Лорен и Жаклин Кенеди, днес се намира състояние на неопределеност. За последно земята е била продадена на търг през 2011г. за колосалната сума
от 268 милиона щатски долара.

В началото на 20-те години легендарният руски балетист и хореограф Леонид Масин (на снимката долу) случайно забелязал стърчащите римски руини върху тайнственото парче земя.

Това било любов от пръв поглед. Не след дълго Леонид купил островите и ги превърнал в свой дом.

Леонид умира през 1979, а Ли Гали е изоставен за повече от десетилетие, преди друг руски танцьор, Рудолф Нуреев (на снимката долу) да го купи през 1988.

Нуреев планирал да открие балетна школа на острова, но умира от СПИН само 5 години след като го е закупил. Мечтата му за изграждане на балетно училище така и не се сбъдва, но той все пак успява да остави своя отпечатък върху Ли Гали като превръща една от вилите, построени около старата римска кула, от Масин в зашеметяващо имение в мавритански стил.

През 1996 островите се сдобиват с нов собственик – Джовани Русо, който в следващите 15 години инвестира 28 милиона евро в реставрацията и облагородяването на вилите с идеята да ги превърне в луксозен хотелски комплекс.

Днес Ли Гали е отворен за посетители, но въпреки това не губи своята тайнственост. Това може би се дължи на факта, че малцина са онези, който могат да си позволят да отседнат там. Цената за престой може да достигне до € 130 000 на седмица в разгара на сезона и € 100 000 извън сезона.

На най-големия от трита острова са разположени три вили за гости и каменна кула с 13 спални. Освен това има хеликоптерна площадка, собствено пристанище и три плувни басейна.

- реклама -