Тайните на каменните църкви на Лилибела (СНИМКИ)

В отдалечения град Лалибела, кацнал на планините в сърцето на Етиопия, на 645 км от Адис Абеба, се намират 11 средновековни монолитни църкви, издълбани в скалата.

Те са поръчани от крал Лалибела през 12 век, който се опитал да пресъздаде Ерусалим, след като мюсюлманските завоевания спират християнското поклонение в Светите земи.

Църквите в Лалибела попадат в две основни групи, като едната представлява земния Ерусалим, а другата небесния Ерусалим. Между тях е разположен изкоп, представляващ водите на река Йордан.

Църквите са издълбани от скален блок.

Той е изсечен така, че да образува врати, прозорци, колони, различни етажи и покрив. Тази гигантска работа е допълнена със система от отводнителни канавки и окопи.

Една от най-забележителните  от тези църкви е Bet Giyorgis (Свети Георги). Тя е съвършен куб, изсечен във формата на кръст и лежи в дупка, дълбока 15 м, като кръстовидният й покрив излиза приблизително на нивото на земята.

Biete Medhani Alem, с неговите пет крила, се смята за най-голямата монолитна църква в света.

Най-вероятно тези структури са били използвани като църкви още от самото си създаване, но за Biete Mercoreos и Biete Gabriel Rafael има сведения, че са били кралски резиденции.

Църквата на Свети Георги е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

- реклама -