Калигула

Тайните, които крие Пръстенът на Калигула

Едно бижу на близо 2 хиляди години не спира да вълнува археолозите напоследък. Безспорно неговата ювелирна изработка привлича вниманието, но това което го прави още по-вълнуващо е неговата историческа стойност.

Твърди се, че сапфиреният пръстен е принадлежал на Калигула – прословутия тираничен император от древноримската епоха.

Калигула е управлявал по-малко от 4 години, които обаче били наситени със силен драматизъм. Той е убит през 41 г. сл. Хр. при заговор срещу него между преторианците и сенаторите. По това време е само на 28 години.

Върху пръстена, който някога е стоял на пръста на императора е изобразена четвъртата му и последна жена – Цезония.

За нея историците твърдят, че била много развратна и нямала никакви скрупули, което станало и повод известния с перверзния си нрав Калигула да се ожени за нея. Също така според някои исторически сведения, императора често я показвал чисто гола на приятелите си, стискай силно врата й със заплахи, че ще го прекърши когато пожелае. Говори се, че Цезония родила дъщеря на Калигула в деня, в който била сватбата им.

За археолозите изобщо не е изненада, че той е носил пръстен с образа на съпругата, защото се захванал за любовта си с нея като удавник за сламка. По-малко от година преди това умира сестрата на Калигула Юлия Друзила, в която той е влюбен, а според някои тя е била и бременна от него. Всъщност в опит да запазят императорската титла в семейството, Калигула е поддържал сексуални отношения и с трите си сестри с надеждата да забремени някоя от тях. Което скандализирало дори римското общество, което изобщо не се славило с висок морал.

Императорът планирал дори да направи сестра си Юлия Друзила своя съпруга, а когато тя умира налага тежък и дълъг траур над цял Рим. По-късно кръщава на нея новородената си дъщеря от Цезония. Момиченцето е убито заедно с майка си в деня, в който умира Калигула.

Скъпоценният пръстен е бил част от колекцията от редки бижута на Джордж Спенсър, Четвърти херцог на Марлбро от втората половина на 18 век. Но, как той се е сдобил с него и колко е платил  – историята мълчи.

- реклама -