остров Възраждане

Тайните градове на СССР: Възраждане – островът на антракса

Някога остров Възраждане е бил част от изчезналото Азерско море. Намира се между Казахстан и Узбекистан. Сега е просто една пуста, изоставена и много опасна територия.

През 30-те години на миналия век съветските власти имат мащабни планове в Азерско море – започват мащабно строителство на напоителни канали и чрез плановата икономика, независимо от нереалистичните цели, налагат масово отглеждане на памук в този твърде сух за такава дейност регион. Те отклоняват водата от двата най-големи притока на морето, което води първо до измиране на рибата, а в последствие и на пресъхването му.

Какво се е случвало на остров Възраждане?

През 1948 г. СССР започва там изграждането на секретна лаборатория за разработка на биологични оръжия, наречена „Аралск-7“.

Диапазонът на изследваните на острова патогени включва някои от най-страшните вируси: антракс, туларемия, бруцелоза, чума, коремен и петнист тиф, както и едра шарка и ботулизъм. На острова са изпращани само млади военни от големите градове, чието евентуалното безследно изчезване би могло лесно да бъде прикрито.

В южната част на Възраждане се е намирал най-големия полигон за полеви изпитания на бактериологично оръжие в СССР. Първите жертви на експериментите стават обитаващите острова антилопи. Когато те измират, тестовете продължават върху плъхове, морски свинчета и  различни видове копитни животни. Всяка година на Възраждане за експерименти се използват между 200 и 300 примата, доставяни от Африка по линия на Министерството на външната търговия. Специално за нуждите на полигона е създаден и конезавод. Останките от умъртвените животни се подлагат на химическа и термична обработка. Едва тогава се заравят в отдалечените краища на острова. Който сам по себе си никак не е голям – около 230 кв. км.

Имало ли е изпитания върху хора?

Доказателства за това няма. Твърди се обаче, че с опасни щамове са заразявани и осъдени на смърт затворници, докарвани до летището на Возрождения от различни точки на СССР с транспортни самолети. Нещо повече – до 1953 г. на територията на острова е съществувала женска наказателна колония за особено опасни престъпнички.

Всъщност там е бил изградено и летище с четири писти за излитане и кацане, което ясно подсказва какъв е бил интензитета на неговото ползване.

По време на експериментите, на острова са живели и работили между 1500 и 2000 души. Съветските власти им създали всякакви удобства за живот – модерни за времето си жилищни сгради, военни клубове, магазини, детска градина и училище, а дори и стадион.

Секретната лаборатория съществува до 1992-ра, когато се закрива с указ на президента Елцин. Военният контингент на острова е предислоциран, а биологическите лаборатории са демонтирани. По-голямата част от останалото оборудване военните оставят там.

Какво се случва с всички опасни вируси днес?

Днес Възраждане се смята за най-голямото гробище за биологично оръжие в света – твърди се, че там са заровени голямо количество контейнери с щамове на антракс и други зарази.

Истината е, че след разпадането на СССР никой не може да каже със сигурност какво точно е останало там. Знае се едно – имало е времена, през които достъпът до необитаемото място е бил доста лесен, още повече след като морето пресъхва и до там се стига лесно по суша.

10 години след закриването на базата, САЩ и Узбекистан подписват договор за ликвидиране на последиците от биологическите експерименти на Възрждане. За целта узбекското министерство на отбраната получава $6 млн. При пълна секретност още на следващата година Браян Хейс, биоинженер, работещ за Министерството на отбраната на САЩ, оглавява американска експедиция до острова.

Официалната цел на екипа от 113 военни специалисти е да се неутрализира заплахата от разпространение на оцелели антраксни спори. Според Министерство на отбраната на съседен Казахстан неофициалната и същинска цел на американската експедиция е събиране на разузнавателна информация за съветската програма за биологическо оръжие. По останките от оборудването в изоставения изследователски комплекс до голяма степен могат да се определят основните направления, по които са работели съветските специалисти, а така също и да се добие представа за нивото на достиженията им.

- реклама -