Скрунда 1

Тайните градове на СССР – Скрунда 1

Скрунда е малко градче в Латвия, намиращо се на 150 км. западно от столицата Рига.  Мястото вероятно не би имало никаква слава, ако по време на Студената война в край него не е бил построен секретен съветски град.

Скрунда-1 се превръща в огромна радарна станция

Мястото е стратегическо за СССР, защото разположените там радари са покривали територията на Западна Европа. Освен това с тях съветските власти са слушали звуци от различни мисии в Космоса, както и са определяли местоположението на балистични ракети.

Разбира се в типичния стил, руснаците изграждат около радарната база и секретен град, в който живее персонала и военните. В него има изградени 70 сгради – жилищни блокове, училище, хотел и болница. И едва ли някой ще се учуди, че след разпадането на СССР всичко това е оставено да се саморазруши.

Единият от радарите е разрушен през 1995 г. По силата на споразумение между Латвия и Русия, другите радари работят до 1998 г.

Година по-късно те са демонтирани и върнати в Русия. Тогава мястото се превръща в призрачен град, след като го напускат и последните му жители.

През 2010 г. той е продаден за 333 хиляди долара

Днес с решение на градската управа на Скрунда, бившата радарна станция е превърната в туристическа атракция с цел опознаване на историческото минало.

А, интересът към мястото е изненадващо голям…

 

- реклама -