Балаклава

Тайните градове на СССР: Балаклава – Обект 825 ГТС

Балаклава се намира на полуостров Крим и е бивш град, а по настоящем – квартал на Севастопол. В продъжение на няколко века е военно пристанище, след което там е изграден огромен секретен обект и военноморска база за ядрени подводници.

Атомни оръжия под водата

По времето на СССР базата е носила секретното име Обект 825 ГТС или иначе казано Градска телефонна централа 825. Строителството му започва през 1957 година, когато Студената война между Съюза и САЩ е в разгара си.

Разположената на площ от 14 хиляди квадратни метра база е била с капацитет да побере 14 подводници, които да бъдат ремонтирани в огромните й тунели. Тя била проектирана да издържи на ядрена атака с атомни бомби с мощност до 100 килотона.

Тъй като се намира на голяма дълбочина, строителите на обекта работели само късно нощем, за да не разберат тайната жителите на Балаклава. След това скалите и почвата, които бивали изкопавани, се товарели на шлепове и се изхвърляли директно в морето.

След строителството, Балакалава става един от закритите градове в СССР и изчезва от картите. Ако някой иска да гостува на свои роднини там, трябвало да има покана и да представи обширна обосновка на посещението. Военната стратегия тогава е била след като премине атаката, подводниците да излязат в открито море и да нанесат ответен удар срещу нападателя.

Самото военно съоръжение продължава да работи и след края на Студената война, чак до 1993 година, когато базата за ядрени подводници е била изоставена. Днес Обект 825 ГТС е превърнат в музей, благодарение на което може да се потопим в атмосферата му.

Неотдавна се появиха дори слухове, че Министерството на отбраната на Русия обмисля как да възстанови базата и тя отново да стане убежище за подводниците от Черноморския флот.

- реклама -