Арзамас -16

Тайните градове на СССР: Арзамас -16

Продължаваме с нашата седмична поредица, в която ви представяме местата, които никога не са били  отбелязвани върху картата. Или иначе казано тайните градове на бившата СССР. Днес ще ви разкажем за Арзамас-16.

Именно тук Андрей Сахаров прави първата съветска атомна бомба

Домът, в който е живял съветския учен

Арзамас-16 е построен като място, в който да се създават съветските ядрени оръжия. Между другото там и до днес се провеждат изследвания на ядрени оръжия, но секретния някога град вече се казва Саров.

Дълго време обаче той е бил толкова таен, че нито работниците, нито техните семейства са можели да го напускат. Дори на празниците. Единствените изключения били работните командировки на учените, които живеели в Арзамас-16. Секретният град бил обграден от два реда бодлива тел, а влизането ставало през контролни пунктове.

Но, за сметка на това жителите на Арзамас-16, за разлика от много други руски  граждани добре познавали благата на „реалния социализъм“. Средната работна заплата там била няколко пъти по-висока, а рафтовете на магазините изобилствали от десетки видове колбаси и сирена, червен и черен хайвер и други деликатеси.

Днес град Саров продължава да бъде затворен

Именно защото и след разпада на СССР остава главен център на руската ядрена програма. През 2015-та година населението на града е било около 95 хиляди души. Влизането се осъществява с пропуски – постоянни такива имат родените в Саров и онези, които работят в някои от предприятията там. Временните пропуски се дават само на посетители, които отиват там в командировка или имат роднини. Но, това се случва след дълго разследване от руските служби. За туризъм и дума на може да става.

За сметка на това в града има ВУЗ-ове, които привличат хиляди млади руснаци, които след като завършат образование там започват работа в ядрената индустрия, най-често в самия Саров.

- реклама -