Тайни от 100 милиона години: Пещерата на ледените гиганти

Чували ли сте за Айсрийзенвелт? Удивителната ледена пещера в Австрийските Алпи е истинска магия и очарование за окото!

На немски името й означава Свят на ледените гиганти и наистина много й подхожда. Известна е като най-голямата ледена пещера в света. Ще останете запленени от студената красота на стотиците отблясъци на кристалите и от мащабите на ледените фигури, в основата на които човек се чувства като джудже. Сякаш наистина гигантска ръка е ваяла всичко това, после създателят е изчезнал нанякъде.

Пещерата е разположена на 40 км южно от Залцбург, в частта Тененгебирге на Алпите.

20-метровият й вход създава усещането, че е врата към друг свят. И действително е така.

Преди стотици милиони години реката Залцах минавала през тези планини, като постепенно дълбаела лабиринт от варовикови тунели и проходи. Те продължават навътре в планината на разстояние 42 километра. Ледът обаче се простира само на километър от устата на пещерата.

Преди да бъде открита в края на 19. век, пещерата била известна само на местните ловци. Те обаче отказвали да влизат вътре, защото вярвали, че това е вратата на ада. Ледът, който веднага те пренася в една друга реалност, наистина създава усещането за свят, много далечен от човешкия.

Ледената подплата в началото на пещерата се е формирала в течение на столетия от непрекъснатото размекване, топене и повторно замръзване на снега в нея през различните сезони. През студената алпийска зима пещерата вътре остава по-топла от въздуха навън. Мразовитият въздух обаче си пробива път навътре в пещерата и понижава до под нулата температурата в по-долните галерии.

През по-топлите месеци снегът на повърхността започва да се топи и се процежда през пукнатините вътре в пещерата. Там обаче водните капки бързо замръзват на студения въздух и образуват запленяващи въображението причудливи фигури.  

В пещерата има непрекъснато течение. През зимата въздухът навлиза от входа към вътрешността, а през лятото студеното течение се обръща от вътрешността навън, като не позволява на снега да се стопи.

- реклама -