„Тайната вечеря“ с тъмнокож Христос се появи в британска катедрала

Копие на „Тайната вечеря“ с чернокож Христос се появи в катедралата“Сейнт Олбанс“ в графство Хардфоршир в знак на солидарност с „Black Lives Matter“, съобщи „Дейли Мейл“.

Деканът е дал съгласието си съставеното от 9 части произведение да бъде монтирано на олтара, след като призна, че църквата е в неизгодна позиция да проповядва за расова справедливост.

Озаглавена „Тайната вечеря“, картината е интерпретация на прочутия стенопис от XV век на Да Винчи, в която на мястото на Христос е поставен роден в Ямайка модел.

Това стана малко след като Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби призова Англиканската църква да преразгледа изобразяването на Христос като бял човек. Според него, християните трябва да се примирят с глобални изображения на Иисус, които го представят като тъмнокож, с монголоидни или арабски черти.

Възприемайки тази философия, катедралата „Сейнт Олбанс“ в Хартфордшир прикри олтарна си картина с щампа с висока резолюция, която оспорва „западния мит“, че Иисус изглежда като европеец.

Тя ще прикрие неозаглавена картина от три части, представяща сцени от Рождество Христово, която показва Дева Мария и Младенеца, обградени от овчарите и влъхвите.

- реклама -