Тайната падна. Откриха какво лекува сиренето. Нови изследвания го доказват. Консумацията на сирене може да повлияе положително на сърцето, червата, когнитивното здраве, също така
защитава от захарен диабет
втори тип, съобщава “Дейли Мейл”, позовавайки се на последни изследвания, публикувани в медицинския журнал “Нутриент”, цитирани от „Блиц“.
Когато избираме сирене, то трябва да е с по-високо съдържание на калций, защото води до по-голямо намаляване нивото на лошия холестерол. Нови изследвания доказват, че наситените мазнини в сиренето не повишават
нивото на холестерола в кръвта.
Доц. д-р Ема Фини от Института по хранителни продукти и здраве към Университетския колеж в Дъблин провела шестседмично изследване, в което взели участие 164 души над 50-годишна възраст, с леко повишено ниво на холестерола.
Резултатите в крайна сметка показали,
че групата участници в експеримента, които употребявали мазни сирена, действително имали понижение на общия холестерол и на „лошия“ холестерол.
Според д-р Фини причината е в това,
че отличителната „матрица“ на сиренето, т.е., неговата молекулярна структура и уникални компоненти, дават на организма повече полза, отколкото вреда.
В структурата на сиренето има нещо
специфично. Процесите се случват така, че в кръвотока попадат по-малко наситени мастни киселини, когато те идват от сиренето, в сравнение например с маслото. Смята се, че част от мазнината се свързва с калция, образувайки своеобразен „сапун“, поради което тази мазнина не се всмуква в червата, а се изхвърля от организма
при дефекация, пояснява експертът.
Специалистът препоръчва на ден да консумираме около 30 г сирене (колкото кибритена кутийка), тъй като такова количество няма да окаже негативно влияние върху здравето
на сърцето и дори може да е полезно.
В крайна сметка повечето експерти и различни медицински специалисти смятат, че на ден е достатъчно да се изяждат не повече от 30-50 г сирене. Ако пък се налага намаляване на мазнините в менюто, се препоръчва
сиренето да е с не повече от 30% масленост,
а най-добре – не повече от 20%. Желателно е да се ограничава консумацията на мазни сирена при хора с наднормено тегло и хипертония. Както и страдащите от артрит или мигрена.