Крализа Елизабет, Доналд Тръмп , Тереза Мей визита протокол неудобство

„Таймс“: Мей постави кралицата в затруднено положение заради визитата на Тръмп

Поканата е безпрецедентна за протокола в Бъкингам

Премиерът на Великобритания Тереза Мей лично е настояла кралица Елизабет II да изпрати официална покана до президента на САЩ Доналд Тръмп да направи държавно посещение в страната практически веднага след встъпването му в длъжност. Това пише днес лондонският вестник „Таймс“.

Избързвайки с поканата обаче Мей е поставила кралицата в крайно трудно положение, отбелязва вестникът, като се позовава на източници в Бъкингамския дворец и Форин офис.
„Би било много по-мъдро Мей да почака, за да се види какъв президент ще се окаже Тръмп, преди тя да посъветва кралицата да го покани. Сега Нейно Величество е поставена в крайно трудно положение„. Това твърди пред вестника известният британски дипломат сър Питър Рикетс, който смята поканата за преждевременна.

Кралицата въвлечена в разногласия

Според него заради действията на правителството кралицата се е оказала въвлечена в политически разногласия, което нарушава съществуващите обичаи. Дипломатът смята, че Мей трябва в най-кратки срокове да намери изход от положението, застрашаващо честта на кралското семейство.

Мей Тръмп
„Таймс“ отбелязва, че покана към президента на САЩ за държавно посещение в Обединеното кралство още в първата година на мандата му е безпрецедентна. Привеждат се примери, че нито един от президентите на САЩ в последните близо 40 години не е канен по-рано от година и половина след влизането му в Белия дом. Някои са чакали такава покана по около две и половина години. При това тези визити в повечето случаи не са били държавни, по покана на кралицата, които предполагат настаняване на госта в Бъкингамския дворец.

кралицата
Рикетс задава въпроса заслужил ли е Тръмп такава чест. Според вестника в Бъкингамския дворец са крайно разочаровани, че кралицата се е оказала въвлечена в тази история. Особено на фона на петицията, която милиони британци подписват срещу държавна визита на президента на САЩ. В 30 британски градове има многохилядни протести митинги срещу имиграционните укази на Тръмп.

- реклама -