Пиронкова, Ролан Гарос
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тайбрек до 10 точки във всички турнири от Големия шлем

Всички турнири от Големия шлем ще използват тайбрек до 10 точки в следващата година. Периодът е пробен, след като ще се обсъжда дали да се въведе за постоянно. Решението е на Борда на Големия шлем. Според новото правило всеки равен мач до 6-6 в последната част ще се решава с тайбрек до десет точки и две преднина. Правилото важи и за квалификациите и младежките турнири.

Откритото първенство на Франция, което започва на 22 май, ще бъде първият турнир с новите правила. Ролан Гарос до момента беше единствената надпревара, която не завършваше с тайбрек. Мачовете продължаваха до разлика от два гейма и това водеше до истински маратони.

„Взехме това решение с цел уеднаквяване на правилата в турнирите от Големия шлем, подобряване на представянето на тенисистите и повишаване на интереса на зрителите. Правилото беше наложено след консултация с ITF, ATP и WTA“, се казва в съобщение.

До момента всеки турнир от Големия шлем имаше различно правило за последния трети или пети сет. Мелбърн следваше 10-точковия тайбрек, а US Open беше с традиционен до седем и две преднина. От 2019 г. Уимбълдън използва тайбрек до седем, ако резултатът в последния сет стигне до 12-12 гейма.

Джон Иснър и Никола Маю направиха най-дългия мач в историята на Уимбълдън през 2010 г. Двамата играха 11 часа и пет минути в рамките на три дни по старите правила. Иснър спечели маратона със 70-68. През 2018-а Иснър пък загуби на полуфинал от Кевин Андерсън след 24-26 в тайбрека.

- реклама -