Тагарев потвърди: Има боеприпас върху дрона, обезвреждат го (Обновява се)

Тагарев потвърди: Има боеприпас върху дрона, открит край Тюленово, вероятно е мина. Министърът на отбраната Тодор Тагарев потвърди, че върху открития край бреговете на село Тюленово дрон има боеприпас.

„Той ще бъде отделен и обезвреден на място при приемане на всички мерки за сигурност. Предварителната оценка е, че това е мина“, посочи той. Не е ясно кога и как се е появил този дрон, няма информация към този момент и как точно се е озовал във водата.

„Не ми е докладвано нашата система за ПВО да е засичала такъв обект“, посочи още Тагарев. По думите на военния ни министър дронът е свързан с „войната, която Русия започна срещу Украйна.“

„Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния и вече има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи, има си рисковете и за България“, допълни Тагарев.

Междуврменно започна операцията по обезвреждането на дрона, който е паднал край скалите на Тюленово. Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано тази сутрин по сигнал за намерена част от дрон с прикрепен към нея предмет, наподобяващ боеприпас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6:10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип извършва разузнаване на предмета. Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Добрич и по разпореждане на началника на отбраната.

Кметът на Шабла: Късмет е, че този боеприпас не е избухнал

„Става въпрос за мина, монтирана върху дрон, която следва да бъде утилизирана. В момента няма реална опасност този боеприпас да избухне. Опасността е била по-голямо, когато това нещо е било във водата“. Това каза пред БТВ кметът на Шабла Мариян Жечев за дрона с взривно устройство, открит край брега на с. Тюленово.

„Предвид лошото време и силното вълнение, късмет е, че този боеприпас не е избухнал“, уточни той. По думите на Жечев районът около дрона е отцепен снощи от 22:10 ч., за да няма поражения върху хора, ако нещо се случи с мината. Кметът на Шабла призова експерти от Министерството на отбраната и от МВР периодично да правят обходи в морето, за да установяват такива боеприпаси. Той напомни, че наскоро в Румъния – на 50-60 км от с. Тюленово, избухна невзривена мина.

Очаква се военни от флота да направят оглед на дрона и боеприпаса и да преценят как той да бъде обезвреден.

Андрей Ковачев: Докато не се реши въпросът с войната, ще останем в тази зона на нестабилност

„Ужасен съм, че такива неща се случват и при нас. Черно море не е сигурно. Руските действия правят нещата трудни. Докато не се реши въпросът с войната в Украйна, ще останем в тази зона на нестабилност. С партньорите от НАТО трябва да покажем, че Черно море не е руско море“. Това заяви пред БТВ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, след като дрон с експлозив бе открит на скалите край Тюленово.

„Надявам се, че по най-бързия начин ще се разбере откъде е дошъл и кой е управлявал този дрон. ДАНС и разузнавателните служби трябва да си кажат мнението“, добави той.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено