Тагарев иска проверки от Хинков в „Пирогов“ по случая „Мустафа Емин“

Бившият здравен министър Костадин Ангелов публикува в профила си във Facebook писмо на военния министър Тодор Тагарев, адресирано до здравния му колега Христо Хинков.

Във въпросното писмо Тагарев пише, че заради необходимостта от изясняване на случая с Мустафа Емин в „Пирогов“ и обществения отзвук, който уронва престижа на МО, се обръща към колегата си с молба за възлагането на проверка, която да установи:

–  Отговарят ли на истината изнесените на официалната страница на лечебното заведение в социалната мрежа Фейсбук на факти и обстоятелства?

–  По какъв начин и кой е взел решение за качване на публикуваната информация от личен пост на официалната страница на лечебното заведение в социалната мрежа Фейсбук?

–  Каква проверка на фактите е извършена, преди публикацията на официалния сайт на лечебното заведение в социалната мрежа Фейсбук?

–  Колко и кои са администраторите на страницата на лечебното заведение в социалната мрежа Фейсбук?

–  За резултатите от проверката, моля да бъде уведомен своевременно с оглед предприемане на последващи действия.

Писмото е с дата 31.08.2023 и е подсипано лично от министерът на отбраната.

По-рано днес от „Пирогов“ излязоха разяснения по случая „Мустафа Емин“.

След тяхната вътрешна проверка е станало ясно, че дежурните медици в Спешното отделение на на болницата са спазили всички стандарти за работа и оказване на помощ на детето на Емин, съветник от „Да, България“ на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

По време на проверката са били снети записи, както и обяснения от страна на медицинските специалисти, които имат отношение по случая.

Проведени са срещи с всички, имащи отношение към случилото се.

Резултатите показват, че дежурните са направили нужните прегледи и изследвания и са изпратили малкия пациент с препоръки вкъщи.

Документацията за детето е водена по правилата.

През тези часове в детската противошокова зала е оказана спешна помощ на 3 деца и е направена продължителна животоспасяваща процедура на друго дете, което е било прието с тежък хеморагичен шок.

Правилата на триажа са спазени стриктно, показва проверката.

Данните от нея са предоставени на Етичната комисия на политическа партия „Да, България“.

От болницата обявиха, че имат готовност да предоставят информация на всички заинтересовани при спазване на Закона за закрила на детето, Закона за здравето и Закона за личните данни.

- реклама -