Тачи: Разделяне на Косово – само през трупа ми

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че разделението и размяната на територия в Косово може да се случи само през трупа му.

„ Размяната на територия никога няма да бъде възможна. Териториалната размяна е договор и никога няма да бъде допуснат. А разделението на Косово може да се случи само през трупа ми“, каза Тачи в Тирана.

Тачи подчерта, че „никой не може да раздели Трепча, Митровица и езерото Газивода, нито да вземе един сантиметър от територията на Косово“.

„За разделянето на Косово днес говорят онези, които помогнаха на Слободан Милошевич“, каза още Тачи.

Той отхвърли всяка форма на формиране на „Балкански съюз“, защото това нарушавало „територията на Република Косово“.

„Албанската нация трябва да бъде укрепена, Косово има приятели и партньори като САЩ и ЕС, но има и политически опоненти. Армията на Косово ще бъде армия на мира“, каза Тачи.

Прищина се готви да влезе в заключителна фаза на диалога с Белград, за да постигне всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията.

„Няма да позволим организирането на международна конференция, на която ще бъде Русия. Ще позволим само подкрепата на САЩ,“ каза Тачи. И добави, че косовският премиер Рамуш Харадинай вече се отказа от тази идея, следвайки съвета му.

Тачи също така заяви, че няма да позволи разрушаването на отношенията със САЩ, поради – както каза той – тесни политически интереси.

- реклама -