СЗО: Заразените с COVID-19 в Европа надминаха тези през март

Новите седмични случаи на коронавирус в Европа са надхвърлили броя, когато за първи път заразените достигна своя връх през март, съобщи Световната здравна организация.

В речта си днес регионалният директор на СЗО Ханс Клуге заяви, че само през миналата седмица на стария континент са регистрирани над 300 000 нови инфекции.

„Пред нас се очертава много сериозна ситуация“, каза той.

Някои европейски държави, включително Обединеното кралство и Франция, са регистрирали най-високите си нива на ежедневно заразяване от месеци.

Капацитетът за тестване се е увеличил в цяла Европа от началото на пандемията, което означава, че сега е по-вероятно случаите да бъдат идентифицирани и регистрирани.

Клуге заяви, че новите цифри показват и „тревожни темпове на бързо разпространение на вируса в целия регион“.

Броят на хоспитализираните и смъртните случаи за първи път бележат такъв висок ръст, каза той.

Докато по-младите хора – които са по-малко склонни да бъдат сериозно засегнати, ако са заразени – понастоящем съставляват най-големия дял от новорегистрираните случаи на коронавирус, има опасения от много повече случаи на усложнения сред тази възрастова група, ако вирусът се разпространи паралелно и в по-уязвими групи.

Според СЗО има пет милиона потвърдени случая и над 228 000 смъртни случая в цяла Европа от началото на пандемията.

Клуге предупреди, че мерките за блокиране, въведени през пролетта и началото на лятото, са дали ясни резултати.

„През юни случаите достигнаха рекордно ниски нива“, каза той. „Броят на новите заразени септември обаче трябва да са сигнал за събуждане за всички нас“.

Той подчерта, че знанията за най-добрите начини за овладяване на вируса са се подобрили от началото на пандемията в Европа.

„И преди сме се борили с него и можем да му отвърнем отново“, каза той.

По-рано тази седмица Клуге предупреди, че Европа трябва да се подготви за увеличаване на броя на смъртните случаи от коронавирус през октомври и ноември, като предупреди: „Ще стане много, много по-трудно“.

Междувременно Франция регистрира 10 593 случая на новозаразени през последното денонощие – най-високият дневен брой от началото на пандемията.

Здравният министър Оливие Веран призна, че коронавирусът „отново е много активен“. Лион и Ница – два от най-големите градове на Франция, получиха срок до събота, за да предложат нови мерки за борба с огнищата на коронавирус там.

Веран и министър-председателят Жан Кастекс са сред няколкото министри, изправени пред съдебни искове за справяне с кризата.

Други страни очертаха тази седмица свои собствени скокове:

След като Испания регистрира 239 нови смъртни случая от коронавирус за денонощие през тази седмица се установи, че много от новите заразени живеят в столицата Мадрид, където властите планират да обявят нови мерки за блокиране.

Чешката република за първи път съобщи за над 2000 ежедневни случая. Премиерът на страната призова хората да следват правилата, за да предотвратят експоненциално нарастване на инфекциите

Случаите достигнаха и нов ежедневен връх в Холандия, като се очаква правителството да обяви скоро нови строги мерки срещу коронавируса.

- реклама -