коронавирус, Европа, света, случаи, потвърдени, починали
сн. БГНЕС

СЗО: Вирусът бързо поразява Бразилия, Перу и Чили

Международните здравни власти изразиха загриженост заради това, че разпространението на новия коронавирус все още се ускорява в Бразилия, Перу и Чили, предаде АФП.

„Зрижени сме за Южна Америка – там броят на новите случаи, съобщени миналата седмица само в Бразилия, беше най-високият за седемдневен период, откакто започна пандемията“, каза Кариса Етиен, директор на базираната във Вашингтон Панамериканска здравна организация (PAHO).

„Перу и Чили също отчитат висока честота на заразявания с коронавируса – това е знак, че заразата в тези страни расте“, каза тя на седмичен брифинг.

Панамериканската здравна организация, която служи като регионален офис на Световната здравна организация, наблюдава пандемията в Латинска Америка и Карибите.

С около 730 000 случая – от 5 милиона в световен мащаб – и повече от 39 500 смъртни случаи от COVID-19, докладвани към 25 май, Латинска Америка изпревари Европа и Съединените щати по брой ежедневни инфекции.

Регионът сега „без съмнение“ е епицентър на пандемията, каза Етиен по време на седмичния брифинг на PAHO.

Тя призова страните от региона да продължат борбата си за ограничаване на разпространението на заразяването, които според експертите далеч надхвърлят официалния брой.

„За повечето страни в Латинска Америка, сега не е моментът за облекчаване на ограниченията“, каза тя.

PAHO препоръча комбинация от мерки за социално дистанциране, тестове и подготовка на здравните системи за борба с коронавируса, която беше обявена за пандемия на 11 март, след като се появи в Китай в края на миналата година.

- реклама -