СЗО: Вариантът Омикрон на коронавируса е открит в 38 държави

Новият вариант на коронавируса – Омикрон е открит в 38 държави по света. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него.

Това съобщи Световната здравна организация.

„Ние виждаме нарастващ темп на растеж, виждаме все по-голям брой открити случаи на Омикрон“, заяви в петък техническият ръководител на СЗО за Covid-19 Мария ван Керхове, но отбеляза, че вариантът Делта все още е доминиращ на глобално ниво.

Ван Керхове подчерта, че все още е „твърде рано“ да се каже дали вариантът Омикрон причинява само лека инфекция, въпреки първоначалните доклади, че е така.

„Всеки, който е заразен с вируса SARS-CoV-2, независимо от кой вариант, винаги ще започне с леко заболяване и може да спре с леко заболяване, като някои хора са асимптоматични, разбира се.

Но може да отнеме известно време преди да има усложнение“, посочи тя.

Страните обаче въвеждат нови мерки в опит да спрат разпространението на новия вариант.

Случаите на коронавирус в Южна Африка надхвърлиха 3 милиона. В петък правителството обяви, че за последното денонощие са регистрирани над 16 хиляди нови случая, което е увеличение с 24 процента.

Рязкото нарастване на инфекциите се дължи на силно заразния нов вариант на вируса Омикрон, за който за първи път съобщиха южноафрикански власти на 25 ноември.

Националният комитет по ваксинации в Гърция съкрати времето между втората и третата подсилваща ваксина срещу коронавирус от шест на три месеца.

Решението е във връзка с разпространението новия вариант.

- реклама -