Унгария, ваксини, Спутник, АстраЗенека, Словакия, "Спутник V", ваксина

СЗО: В света има криза на доверието във ваксинацията

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва по целия свят криза на доверието във ваксинацията срещу коронавирус. Ако тя не успее, това ще се отрази катастрофално на всички други имунизационни програми. Това заяви представителят на СЗО в Руската федерация Мелита Вуйнович, говорейки чрез видеовръзка.

„Това, което виждаме в момента по целия свят, във всички страни, е криза на доверието. Това е криза на доверието между населението и държавата“, каза Вуйнович. „Ние сме много загрижени, защото ако ваксинацията срещу коронавируса навсякъде по света сега се провали, това ще има катастрофален ефект върху всички други имунизационни програми. По този начин губим най-важната интервенция, намесата, която ни позволява да се борим срещу инфекциозните болести.“

Тя идентифицира четири основни елемента, които влияят на доверието. Първият и най-важен, според нея, е пряката комуникация с населението, вторият е източникът на информация, с който то формира мнението си. Третият е околната среда, а последният е примерът на властите, правителствените органи и лекарите. Според нея населението ще се довери повече на ваксинациите, ако види с очите си, че и лекарите, и политиците се подлагат на тази процедура.

Освен това Вуйнович посочи необходимостта от категоризиране на населението, за да се открие най-важното – кой не се доверява, да се направи точков и антропологичен анализ на културните и социално-икономическите характеристики на това население.

„Има специални програми, които ще помогнат на нашия медицински персонал и на всички останали да изградят доверие“, добави тя.

- реклама -