Ханс Клуге, СЗО, Европа, ваксиниране

СЗО: Темпото на ваксиниране в Европа е неприемливо бавно

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува днес неприемливо бавното темпо на ваксиниране срещу КОВИД-19 в Европа, която се сблъсква с най-обезпокояващата епидемиологична ситуация от месеци насам.

Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Бавното темпо на ваксиниране удължава пандемията“, подчерта европейският клон на СЗО. В изявление той подчертава, че новите случаи на коронавирус в Европа регистрират висок ръст през последните пет седмици.

„Ваксините са нашият най-добър път за излизане от пандемията. Те не само, че действат, но също са много ефикасни, за да ограничават инфекциите. Въпреки това осигуряването на тези ваксини е неприемливо бавно“, заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге.

„Нека бъде ясно: ние трябва да ускорим процеса, като засилим производството, като намалим препятствията пред поставянето на ваксините и като използваме и най-малката доза, която имаме в запас“, призова Клуге.

В зона Европа на СЗО, която включва над 50 страни, сред които и Русия и няколко държави от Централна Азия, броят на новите смъртни случаи превиши 24 000 миналата седмица и се доближава бързо до предела от един милион. Броят на новите седмични случаи на заразяване достигна 1,6 милиона, след като беше паднал под един милион преди пет седмици, отчита още СЗО.

- реклама -