сн. БГНЕС

СЗО: Светът не беше подготвен за COVID-кризата

Пандемията от коронавирус показа, че страните по света не са инвестирали достатъчно в създаването на система за предотвратяване на разпространението на такива заболявания. Това каза Майкъл Райън, директор на спешната програма на Световната здравна организация (СЗО), говорейки на специалната сесия на Общото събрание на ООН за борбата с коронавируса.

Той отбеляза, че пандемията е подтикнала света „да положи най-големите съвместни усилия в цялата човешка история“, но призна, че също така е разкрила редица проблеми. „Не бяхме готови да се справим с такава криза, не сме инвестирали достатъчно в подготовката за такава криза. Надявам се всички да извлечем урок и да увеличим инвестициите в тази област“, каза той.

„Не можем просто да забравим за всичко, което се случи, да се скрием от неприятните истини, които показват неравенство и аспекти на нарушенията на правата на човека“, добави Райън. „Ние вярваме, че трябва да преминем към социална справедливост и справедливост в достъпа до здравеопазване.“

От началото на пандемията над 65,2 милиона души са заразени с коронавирус в света и над 1,5 милиона са починали.

- реклама -