смъртни случаи
сн. БГНЕС

СЗО: Смъртността от Covid-19 се е увеличила с 60% през последния месец и половина

Световната здравна организация заяви, че през последните шест седмици смъртните случаи откоронавирус в световен мащаб са се увеличили с 60%. Това се посочва в изявлението на ръководителя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус, което е публикувано на уебсайта на организацията.

Регистрирани са 66 милиона случая на коронавирусна инфекция и един и половина милиона смъртни случая от нея.

Ръководителят на организацията заяви, че най-голям брой случаи на заболявания и смърт се наблюдават в Европа и Америка. Поради нарастването на смъртността, той препоръча на жителите на планетата внимателно да обмислят плановете си за честването на Нова година.

„Ваканционният сезон е време за почивка и празнуване, но не трябва да сваляме гарда си. Честването може много бързо да се превърне в траур, ако не вземем правилните предпазни мерки“, призова Гебрейесус.

Мария Ван Керхове, ръководител на техническата група на Отдела за спешни болести на СЗО, потвърди информацията за нарастването на смъртността от коронавирусна инфекция в света.

„Въпреки че наблюдаваме намаляване на броя на болестите в много страни в Европа, процентът на смъртните случаи се увеличава в световен мащаб. През последните шест седмици ръстът беше с 60%“, заяви тя.

Според нейните данни Европа е станала лидер по този показател. Експертът на СЗО поясни, че смъртността е неравномерно разпределена в света, а в Европа тези статистически данни показват почти 100% увеличение.

източник: Фокус

- реклама -