Пазарът в Ухан/сн. БГНЕС

СЗО се оплаква от недостатъчно данни, предоставени на екипа й в Ухан

Ръководителят на делегацията на СЗО, която наскоро посети Китай, за да разследва произхода на пандемията, изрази разочарование от липсата на достъп до необработени данни по време на тази мисия, като заяви, че откриване на възможните ранни случаи на Ковид-19 е необходимо повече.

„Необходими са ни повече данни. Поискахме повече данни„, каза в интервю за АФП Питър Бен Ембарек, който отпътува с екипа си за месец до Ухан, където коронавирусът, отговорен за епидемията, бе открит през декември 2019 г.

СЗО
сн. БГНЕС

„Съществуват редица разочарования, но също така и реалистични очаквания относно това, което може да се направи за определен период от време“, добави той, преди да се надява, че исканите данни ще бъдат предоставени, което ще позволи да се продължи по-надалеч.

Тези експерти от Световната здравна организация завършиха своята мисия по-рано тази седмица, без да стигнат до окончателни изводи.

Те считат, че Ковид-19, който вече е отнел около 2,4 милиона човешки живота по целия свят, произхожда от прилепи и може да е бил предаден на хората чрез друг бозайник.

Тези експерти обаче не знаят къде и кога наистина е започнала пандемията, дори ако не е било съобщено за сериозно огнище в Ухан или другаде преди декември 2019 г.

- реклама -